Security at Schiphol Airport at Risk Due to High Workload
Abstract – Because of understaffing and a high workload, the Dutch Military Police has trouble securing Schiphol Airport. Terrorist threats have forced military police from all over the country to help out. “We can not keep this up much longer,” says Ton de Zeeuw, chairman of the union for Military Police MARVER. “The workload is huge and there is not enough staff. The operation at Schiphol Airport is putting security tasks elsewhere in the country at risk. ”
The original text is available hereunder. For further information please contact MARVER-FNV.
Bewaking op Schiphol in gevaar door hoge werkdruk
Door onderbezetting en een hoge werkdruk heeft de Koninklijke Marechaussee de grootste moeite Schiphol te beveiligen. Door terreurdreiging moeten marechaussees uit het hele land bijspringen.“Dit houden we niet heel lang meer vol”, zegt Ton de Zeeuw, voorzitter van de Marechausseevereniging. “De werkdruk is enorm en er is te weinig personeel. De grote operatie op Schiphol gaat ten koste van beveiligingstaken elders.”
Sinds zaterdagochtend wordt er extra gecontroleerd op en rond de luchthaven. Na een ‘signaal’ van terreurdreiging worden auto’s op de snelwegen richting Schiphol steekproefsgewijs doorzocht. Tot voor kort was het nog eenvoudig om hiervoor extra mensen vrij te maken, maar sinds anderhalf jaar lopen marechaussees op hun tandvlees”, zegt De Zeeuw.
“Door de verhoogde terreurdreiging worden veel objecten extra beveiligd, zoals het Binnenhof en Joodse instellingen. Daarnaast is de inzet vanwege de migratiestromen maximaal.”
Zomerpiek
Er is daardoor geen ruimte om de zomerpiek op het vliegveld goed op te vangen, stelt De Zeeuw. Dat werd de afgelopen weken al pijnlijk duidelijk: op de toeritten naar Schiphol stonden lege auto’s van de Marechaussee. Deze auto’s – geplaatst na de aanslagen in Brussel – zouden bemand moeten zijn, maar vanwege roosterproblemen was dat niet mogelijk.
Volgens De Zeeuw is het zaak dat er snel mensen bijkomen. In totaal zijn er ruim 6.000 marechaussees, van wie er 1.800 op Schiphol werken. Eind dit jaar wordt de Marechaussee met 400 man uitgebreid, maar dat is volgens De Zeeuw niet voldoende. “We leven in een nieuwe werkelijkheid, waarin het onveiliger is. Niet alleen in Nederland, maar in heel Europa.”
Grenzen
Woordvoerder Marlous de Ridder van de Koninklijke Marechaussee bevestigt dat de druk op de organisatie groot is. “We kunnen nog altijd snel opschalen, maar er zijn grenzen. Hierover zijn we in gesprek met de ministeries van Defensie en Veiligheid en Justitie.”
Eerder dit jaar beklaagde topman Jos Nijhuis van Schiphol zich over onderbezetting bij de Marechaussee. Hij waarschuwde voor lange rijen bij de paspoortcontrole. “De passagiersaantallen op Schiphol zijn de afgelopen jaren sterk gestegen, maar de Marechaussee is niet meegegroeid”, stelt De Zeeuw. “Dat gaat zich nu wreken.”
De maat is vol
Namens de Marechausseevereniging heeft AFMP-voorzitter Anne-Marie Snels op maandag 15 augustus in de televisieprogramma’s EenVandaag en het RTL Nieuws gepleit voor een blijvende oplossing voor de onderbezetting bij de KMar. Ze herhaalde de waarschuwing die MARVER-voorzitter Ton de Zeeuw al had afgegeven naar aanleiding van de geïntensiveerde veiligheidscontroles op en rondom Schiphol: de maat is meer dan vol.
Al anderhalf jaar verzet de Koninklijke Marechaussee een ongelofelijk berg extra werk, die alleen nog maar verder lijkt toe te nemen. De politiek rekt tijd – onder andere door de inzet van de landmacht – in de hoop geen al te grote wijzigingen te hoeven financieren, maar maakt op die manier feitelijk misbruik van de enorme loyaliteit en het ongekende uithoudingsvermogen van de KMar-medewerkers.