What’s happening in Lithuania?
Abstract – The President of AFMP, Anne-Marie Snels, was on a working visit in Lithuania, where she visited deployed Dutch military personnel. In her column, she writes about what she saw and heard in Lithuania and suggests concrete solutions for the existing problems:
- While the weather conditions in Lithuania are extreme in summer and winter, Dutch military personnel is struggling with incomplete clothing stocks. Military personnel should be equipped in the best possible way to minimize the physical dangers of extreme weather conditions.
- Strict regulations on the material which is to be used for the maintenance of vehicles prevent an effective maintenance and might damage the vehicles permanently. This needs to be changed!
- In some of the barracks asbestos was detected, which might severely damage the health of military personnel. The (possible) exposure to asbestos should be noted in all personnel files of deployed personnel and the Dutch should support their Lithuanian hosts with the appropriate cleaning processes.
- Dutch military personnel should be entitled to more vacation to be spent at home in the Netherlands when deployed in Lithuania.
- The command of the English language of the international personnel has to be improved to facilitate the communication in the joint deployment: Why not organise on-side English lessons?
The original version of the article is available here under. For more information, please contact AFMP.
What’s happening in Litouwen?
‘Onze’ defensiemannen en vrouwen zijn al geruime tijd actief in Litouwen. Drie voorzitters en de HDP gingen daar onlangs op werkbezoek. Natuurlijk ‘klap ik niet vertrouwelijk uit de school’, maar een aantal zaken vielen mij op en vragen aandacht, aandacht van de defensietop wel te verstaan.
In Litouwen is het s’ zomers ‘bloody hot’ en s’ winters ijzig koud, daar kun je je op kleden zou je zeggen. Maar ja, dan loop je wel weer tegen het bekende fenomeen aan dat én de kledingvoorraden niet op orde zijn én het beleid er niet in voorziet dat je in Litouwen de juiste winterkleding krijgt. Riep er een tijdje terug niet iemand van de defensietop ‘fuck de rules’? In dít geval geef ik die persoon groot gelijk. Snel regelen die winterkleding, want afgelopen winter hadden een tiental collega’s bevroren vingers en tenen, met alle (vervolg) schade van dien. Daar is defensie verantwoordelijk voor, dat was niét nodig geweest en dat dient deze winter hoe dan ook voorkomen te worden!
Nog zo’n puntje waar ‘fuck de rules’ (ja, ik citeer opnieuw een van de topmannen van defensie) op van toepassing kan zijn. De technici in Litouwen die het onderhoud van ons materieel doen lopen tegen regels aan die ik volstrekt niet snap, en hebben al tig keer nul op rekest gekregen als zij het aankaartten. Waar gaat het om? Een klein onderdeel van een van de voertuigen, essentieel voor de motor, bestaat uit een doosje met vijf veertjes. Die veertjes gaan om de haverklap stuk en leiden tot flinke schade aan de motor. In het ergste geval gaat die hele motor naar de Filistijnen, dat kost tienduizenden euro’s. Letterlijk om de hoek van het Litouwse kazerneterrein zijn veel betere veertjes voor een paar euro te koop. De mannen zouden er graag mee experimenteren. Maar ja, de regels schrijven voor dat dat niet mag, ondanks alle verzoeken die zij indienden. Terwijl mijn gezonde verstand zegt (en dat bleek te kloppen) dat in het ergste geval de motor naar de Filistijnen gaat. Dat gebeurt nu al, dus ik zou zeggen, wat is er mis met zo’n experiment? Maar ja, de regels hé? (En terwijl ik dit opschrijf zucht ik héél diep). Je zou willen dat Defensie zo strikt met de regels omgaat als het de rechtspositie van het defensiepersoneel betreft!
Er was een incident wat me volstrekt niet zint, eerder werd op werkplekken in Litouwen asbest ontdekt, dat kan enorm schadelijk zijn voor je gezondheid. Inmiddels zijn er gelukkig maatregelen getroffen. Willen alle medewerkers die in Litouwen zijn/waren wel checken of in People-soft is opgenomen dat zij mogelijk met asbest in aanraking zijn gekomen? Voor het geval later blijkt dat je gezondheidsklachten hebt? Na zo’n naar incident denk je, men let verder wel op. Maar wat schetst mijn verbazing dat de Litouwse collega’s oude gebouwen waar asbest inzit opnieuw gereed maken om in te werken. En wordt die asbest daar dan veilig verwijderd? Nee hoor! En zeggen wij daar dan wat van? Nee hoor, want dat wordt geen werkplek voor onze mensen en is niet ‘ons pakkie an’. En stellen wij onze expertise beschikbaar aan onze Litouwse gastheer? Nee hoor, ze ‘soppen het zelf maar op”. Dit kan er bij mij echt niet in, doe er wat aan!
Nog een puntje wat me niet echt lekker zit zijn de verlofmogelijkheden. Een flink deel van onze mensen zit een half jaar aaneengesloten in Litouwen en mag welgeteld een maal het thuisfront bezoeken. Dat mag wel wat minder karig, een retourtje Nederland kost slecht 125 euro en gelet op onze activiteiten in Litouwen kun je mensen best wel een keertje vaker op verlof sturen. Desnoods op eigen kosten, dan kunnen ze thuis trouwens meteen ook weer eens lekker ‘bij-eten’. Want de Litouwse keuken mag dan ‘aan alle regels voldoen’, lekker is anders zo ervaarde ik zelf.
Overigens verder alle lof voor onze collega’s in Litouwen, waar de sfeer goed is en de inzet en betrokkenheid groot. Ik had goede gesprekken met onze mensen in Litouwen, waarvoor dank. Er is echter nog één minpuntje wat ik aan de orde wil stellen. Van al die internationale manschappen spreekt bijna niemand fatsoenlijk Engels, dat is knap lastig (en soms ook gevaarlijk) als je samen op oefening bent. Waarom bieden we daar, samen met de andere landen, geen Engelse taallessen aan? Dat lijkt mij gemakkelijk in het programma in te passen, het kost in feite ‘geen drol’ en maakt het werk een stuk makkelijker, komt de internationale samenwerking ten goede komen en verbetert de onderlinge contacten. Dat moet toch simpel te regelen zijn zou je zeggen, want die investering is peanuts op het totale bedrag wat met onze inzet (en die van andere landen) in Litouwen is gemoeid.
Ik wens voor ‘onze’ mannen en vrouwen in Litouwen dat bovenstaande punten worden opgepakt, dat zou hun werk nog leuker en zinvoller maken! Ik zal in ieder geval ‘aan de bel trekken’!
Zonnige groet en een mooie zomer allemaal,
Anne-Marie Snels
Voorzitter AFMP
Picture credit: defensie.nl